Pages

Tuesday, July 26, 2011

Saturday, July 23, 2011

25 Website Untuk Berblogging Secara Percuma...

Salam...

Bila disebut soal berblog, kebanyakkan blogger2 baru akan memilih sama ada Blogger atau Wordpress sebagai medium utama berblog. Mungkin sebab 2 medium tu mmg popular kat Malaysia, atau saja2 mengikut blogger2 yg lebih lama.




Tapi tahukah korang, terdapat kira2 25 syarikat yg menawarkan khidmat berblogging secara percuma. Ni adalah hasil kajian Bdk Botak. He3, jom kita tgk kot2 ada yg korang berkenan. Kalo tak berkenan pon, jadikan sebagai ilmu baru utk korang....

Cara Ubah Warna pada Widget Follower supaya cantik

Jalan-jalan nak cari tutorial yang terbaik tuk pembaca semua, akkhirnya jumpa satu tutorial yang agak menarik nie.. meh reramai cuba nak??

 ikut step2 kat bawah ya.. [pastikan anda klik pada gambar untuk melihat dengan lebih jelas]

1. Mula2 pergi ke laman web Google Connect seperti gambarajah diatas... Then klik pada Get Started.
2. Login macam biasa... macam kita login blog tu... eceh...
3. Kemudian pilih Blog anda... kalau anda ada satu blog ok la... macam saya tu... entah berapa blog da... kena la pilih satu2... ehehe... sehingga jumpa blog yang saya nak ubah layout widget Follower...

4. bila dah pilih... paparannya akan kelihatan seperti gambarajah diatas...

5. Kemudian tekan pada bahagian [1] iaitu Gadget dan pilih Featured gadget > Members.

t6. Paparannya akan kelihatan seperti diatas... pada bahagian [1] anda perlu pilih tahap kelebaran (pastikan anda tahu lebar sidebar anda untuk mendapat kedudukan yang lagi kemas... tapi jika tersalah pilih pun tak mengapa.. nanti bila dah generate kod masih boleh diubah...) . Pada bahagian [2] disinilah prosesnya... anda perlu memilih warna yang anda suka... samada dengan memilih warna yang telah diberikan atau pun anda boleh copy & paste kod warna yang anda suka didalam kotak kosong yang disediakan, font juga boleh diubah mengikut font yang anda guna pada blog... Bahagian akhir sekali adalah generate code... Selepas semua dah puas hati... anda boleh tekan generate code. Dengan Segera kod akan digenerate. Pastikan anda Copy semua kod yang dihasilkan...

7. Login ke Blogspot > Klik Layout > Add a Gadget >HTML/Javascript . dan pastekan kod yang anda copy tadi kedalamnya... Save...siap...

Mudahkan?
Selamat Mencuba...=)

10 Website Untuk Tengok TV Percuma...

Salam...

Dengan kemajuan teknologi sekarang, rancangan2 menarik di Tv bukan saja boleh ditonton di peti televisyen korang, tapi juga di internet. Bukan saja boleh ditonton bila kita byk masa terluang, he3 yg bestnya kita dapat ulang2 tayang kalo cerita tu menarik minat kita.

Jom kita tgk laman2 web yg kita boleh tgk video online.

1) Picrap
Website nie hosting lebih 1000 video seperti Lost, Gossip Girl, House, Dexter, Heroes dan byk lagi. Tapi buat masa ni diorg tgh upgrade website diorg.



2) Hulu
Hulu adalah salah 1 website rancangan tv yg popular, dimana kebanyakan rancangan popular ada kat situ. Walupon sebenarnya hanya utk penduduk US, tapi ada trick yg boleh membuatkan korang tgk jgk.


3) SideReel
Website ni menyimpan lebih 500 rancangan2 popular yg disusun dgn kemas secara Alphabet.


4) ABC
ABC adalah website yg memaparkan video2 dalam kualiti tinggi. Terdapat rancangan menarik seperti Lost, Desperate Housewives, Ugly Betty dan byk lagi.


5) Inturpo
Inturpo adalah salah satu website untuk menonton Tv secara percuma. Sign up x diperlukan, korang bleh trus tgk rancangan kesukaan korang.


6) TV Show 7
Website ni hosting byk rancangan2 menarik walaupun kualiti video x berapa bagus. Disini kita boleh tonton kesemua rancangan yg popular, hanya perlu pilih ja apa yg korang suka.


7) Project-Free TV
Di website nie, kita boleh jumpa byk2 rancangan Tv popular termasuk movie2 terbaru. Korang juga boleh donlod dgn bantuan eMule. Rancangan2 yg ada kat sini adalah seperti True Blood, How I Met Your Mother, The big bang theory, The Simpsons, Gossip Girl dan byk lagi.


8) FreeTVOnline
Website nie menghimpunkan dokumentari, kartun, rancangan TV, movie dan juga rancagan Tv secara live. Apa yg korang perlu buat adalah install blinkx Remote Toolbar secara percuma, pastu korang bleh cari video2 kegemaran korang.


9) YouTube
Ha3, yg nie mustahil korang xtau, tah2 korang masuk tiap2 hari. Di website nie, pengguna2 dapat upload video2 yg best2 pastu kita tgk la. Mmg banyak video2 kat sini, tengok 1 hari pon x abis.


10) Tonton.com.my
Untuk korang yg suka rancangan2 tempatan, website nie mmg diciptakan utk korang. Banyak rancangan2 tv di Tv3, Ntv7, Tv9 akan diulang kat sini. Korang terlepas rancangan Mentor5 kat tv? Jgn isau, korang bleh tgk kat tonton.com.my nie

Friday, July 22, 2011

Cara Mendapatkan Semula FB Chat Yang Lama




Kalau korang guna Facebook , mesti korang tak suka kan dengan Chat dia yang baru tu. Macam entah apa-apa letak kawan yang offline dalam list chat tu. Tak ada makna langsung. Paling teruk sekali pasal FB Chat yang baru ni , korang tak boleh tahu berapa ramai kawan korang tengah online.





Sebenarnya ada cara untuk mendapatkan balik FB Chat yang lama. Walaupun hasilnya tak la sebijik , tapi lagi ok dari FB Chat baru yang menyusahkan tu. Cara ni serasi dengan semua web browser yang wujud kat dunia ni.
Korang cuma pergi ke  http://www.facebook.com/presence/popout.php .
Kalau nak kesan yang lebih mendalam lagi ( :P ) korang boleh pin tab / bookmark page tu.
Bagi pengguna Firefox , Opera dan Chrome : Korang cuma perlu right click pada tab FB Chat tu dan pilih ’ Pin Tab ‘



Option ke 2



mesti ramai yang tidak menyukai facebook chat yang baru bukan? terima kasih kepada eins.my kerana berkongsi satu plugin yang membolehkan kita revert kembali dari facebook chat yang baru kepada facebook chat yang lama. nak tau bagaimana?



untuk penguna chrome korang hanya perlu install Facebook Sidebar Chat Reversion ini untuk kembalikan facebook chat yang lama itu, manakala untuk penguna firefox korang kena install  Greasemonkey or Scriptish dulu sebelum install plugin yang S.F bagi tadi
ok selamat mencuba kawan-kawan..

Percaya Padaku

Lagu yang selalu S.F nyanyikan Untuk Dia



Ungu Percaya Padaku

aku tak tahu apa yang ku rasakan
dalam hatiku saat pertama kali
lihat dirimu, melihatmu
seluruh tubuhku terpaku dan membisu
detak jantungku berdebar tak menentu
sepertinya aku tak ingin berlalu

reff:
berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku
ku berikan cintaku juga sayangku
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

saat ku tahu kau akan pergi jauh
izinkan aku tuk selalu menantimu
untuk katakan ku ingin dirimu (ingin dirimu)
agar kau tahu betapa ku terlalu
mencintaimu aku akan menunggu
hingga dirimu kembali untukku

 berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku
ku berikan cintaku juga sayangku
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku
 
tolonglah aku bagaimana diriku
ungkapkan itu rasa yang membelenggu
dalam hatiku ku cinta padamu

berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku
ku berikan cintaku juga sayangku
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku






Sesi Lawatan Ke Kem PLKN

Assalamualaikum..hello everyone....dah baca entry pasal reunion? entah kenapa lately suke sangat berunion....hahahaha..... ok entry kali nie masih lagi berkisar xtvt masa cuti hari tu.... Reunion hari sabtu jadi hari ahad tu free..family ajak gie tengok Alang kat plkn...Alang tinggal 2 minggu je lagi kat plkn.. Plkn dia kat kem warisan masjid tanah melaka.... Jadi mcm biasa biarkan gambar bercerita....

Adham

















Dan akhir sekali ada sedikit mesej video dari Beliau...
video

Wednesday, July 20, 2011

Selamat Ulangtahun Untuk Cikgu Rosma

Hai.... entry nie adalah sambungan kepada entry
sebelum ini..After reunion tu kitaorang semua
pergi ke suprise bufday party cikgu rosma
cikgu rosma nie guru kelas masa form 4 n form 5...
actually bufday beliau 19 julai tapi atas permintaan dan cadangan
dari perancang utama iaitu cikgu sharifah, majlis diadakan awal....
x nak cerita banyak....layan jelah gambar2 dan video kat bawah nie yer....

Selamat Hari Lahir Cikgu

Nie Kek HariJadi Dari Kami Semua Untuk Cikgu





 Ini NurAin..Dia tolong Jaga kek


Bufday gurl sedang memotong kek sambil membuat hajat..


 


 Memotong Kek Samarata Untuk Diagih2kan kepada tetamu


Bufday saya lambat lagi..tapi saya nak kek yg lagi besar dari nie..




 Our Main Organizer...Cikgu Sharifah...

Last sekali ada video untuk ditonton....


  video


SKSS Batch 1989 3rd Reunion

SKSS Batch 1989 3rd Reunion
 Assalamualaikum...
Entry kali nie berkaitan dengan reunion..
minggu lepas dapat cuti 4 hari...so plan la dengan ex-primary skulmate untuk buat reunion..contact punya contact ada la 8 orang yang dapat join...
so apa lagi...jom layan gambar2 kat bawah nie....
Nie Ahmad Ferez....




Nie Izatul n izliana sedang menunggu doa makan dibaca

air izatul dah habis....

Masing2 dah kenyang...memikirkan plan selepas ini

Nama Dia Izliana

Yang tersengeh ni nama dia suraya... dia lambat datang so x merasa la kfc...

Time untuk bergambar...mula dengan jejaka

Then Gadis2 pulak

Black n White Edition...

Frens 4 ever

yang nie pulak after bufday party cikgu ros..tayar kereta izatul pancit..jadi abg yg hensem nie tolong tengok2...
Sebagai penutup kata untuk reunion kali nie...sila tonton video ini....

video


Sampai berjuma lagi...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...